vineri, 19 iulie 2013

Profiterol cu inghetata de capsuni



Complexitate Redusă
  • Ingrediente

    Inghetata:
    300ml frisca lichida
    300g capsuni curatate si spalate
    50ml lapte
    3 linguri de zahar
    2 plicuri zahar vanilat
    3 galbenusuri
    Negresele pentru profiterol:
    Pt negrese:
    2 oua
    125g apa
    75g faina
    50g ulei
    1 lingura de zahar
    un praf de sare
    Pt crema:
    1 ou
    50g unt
    2 linguri de zahar
    1 lingura cu varf de faina
    150ml lapte
    1 lingurita esenta de vanilie
    Pt glazura:
    50g ciocolata
    1 lingura margarina
    Mai avem nevoie de 200g frisca lichida.
  • Mod de preparare

    Inghetata:
    Intr-un vas punem pe foc 250ml frisca si o lasam pana se incalzeste(nu trebui sa fiarba). Intre timp mixam bine galbenusurile cu zaharul, zaharul vanilat si 50ml frisca, apoi turnam putin cate putin din frisca incalzita amestecand continuu. Cand am incorporat toata frisca punem totul inapoi in vas si lasam 5 min. pe foc pana se leaga ca o smantana mai groasa.
    ATENTIE!Nu trebuie sa dea in clocot.
    Cand este gata,o dam deoparte sa se racoreasca putin si ne apucam de capsuni.
    Intr-un vas punem capsunile impreuna cu laptele si mixam cu ajutorul mixerului vertical pana se paseaza toate capsunile bine,apoi turnam putin cate putin din compozitia cu oua si frisca,mixand in continuare. Lasam sa se raceasca bine,apoi punem compozitia intr-un vas pe care il punem in congelator pana ingheata.
    Negresele
    Intr-un vas punem la foc apa impreuna cu uleiul,zaharul si sarea.  Cand apa a inceput sa clocoteasca si zaharul este topit luam vasul de pe foc, adaugam faina toata odata si amestecam bine pana se omogenizeaza si obtinem o compozitie consistenta. Lasam sa se raceasca pana ajunge la temperatura camerei si adaugam primul ou,dupa care amestecam foarte bine cu telul sau cu mixerul, apoi punem si al doilea ou, amestecand deasemenea foarte bine. Compozitia rezultata trebui sa fie ferma, sa nu curga.
    Intr-o tava in care am pus hartie de copt formam cojile cu un posh, cu o cupa de inghetata sau cu lingura.
    Punem tava in cuptorul preincalzit la 180 de grade pt 40-45 de min. sau pana se rumenesc deasupra.
    NU deschideti cuptorul si NU le scoateti pana nu sunt rumenite deasupra, riscati sa se lase si sa nu ramana tari.
    Cand sunt gata le scoatem pe un gratar si le lasam sa se raceasca.
    Crema:

    Punem intr-un vas pe foc laptele si zaharul, iar in alt vas faina cu sarea. Cand zaharul este topit si laptele a inceput sa fiarba turnam tot laptele putin cate putin in vasul cu faina, amestecand mereu, apoi turnam totul inapoi si punem iar pe foc amestecand continuu. Cand compozitia a prins consistenta adaugam oul, si amestecam in continuare pana compozitia este omogenizata, apoi lasam la racit pana ajunge la temperatura camerei cand adaugam untul putin cate putin mixat spuma in prealabil, apoi esenta de vanilie.

    Cand negresele sunt reci si crema deasemenea, facem o gaura in negrese si le umplem cu crema cu ajutorul unui posh sau le putem taia in doua si umple cu lingura.
    Glazura:
    Punem un vas cu apa pe foc, iar cand apa clocoteste punem in acesta un alt vas termorezistent in care punem ciocolata si margarina,mai lasam pe foc cca 1-2 min. pana incep sa se topeasca ingredientele(nu de tot), apoi oprim focul, amestecand frecvent pana se topeste toata ciocolata si margarina.

    Punem fiecare negresa, doar partea de deasupra, in ciocolata si le tinem la rece pana in momentul in care le servim.

    Frisca o batem cu ajutorul mixerului si o tinem la rece pana in momentul in care servim profiterolul sau o putem mixa inainte de a servi profiterolul.
  • Mod de servire

    Servim gogoselele cu crema alaturi de inghetata si frisca.

    Reteta de profiterol cu inghetata de capsuni a fost propusa de mikidaniro pe forum culinar.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu